El passat 9 d’octubre, els infants de 5è de l’Escola Parc de l’Aigua vam anar a la planta de gestió de residus sòlids de Montoliu de Lleida per reflexionar i aprendre sobre la gestió de la brossa que generem.
És interessant saber que a l’abocador només hi arriba la brossa de dos contenidors, el rebuig i l’orgànica. Però la realitat és que en ells hi podem trobar deixalla que hauria d’anar a altres contenidors. Per exemple, entre el rebuig hi havia plàstics i llaunes que haurien d’anar al contenidor groc, roba que hauria d’anar al contenidor vermell, trossos de paper que haurien d’anar al contenidor blau, vidre que hauria d’anar al contenidor verd... A la planta hi havia persones i màquines que separaven aquesta brossa, l'agrupaven en cubs i la portaven a reciclar. La resta, l’enterraven sota de moltes capes de terra i amb un tub o xemeneia perquè sortís el gas.
Vam aprendre que la brossa orgànica en descomposició crea un líquid tòxic i contaminant que es diu Lixiviat. El problema és que molts ocells i altres animals van a l’abocador a menjar i al beure aquest líquid es moren. Per aquest motiu, han creat unes piscines especials per guardar-hi el lixiviat i en crearan unes altres amb aigua potable per a que els animals puguin beure.
D’altra banda, ens van explicar que a partir de trossos de fusta i les restes d’orgànica creen compost que donen gratuïtament a tothom qui en demana per l’hort o les plantes de casa. Això ho fan per no acumular tants residus i utilitzar-los amb una finalitat més ecològica.
Comentaris